Macarons

Fra Smakfulle favoritter
Gå til: navigasjon, søk
Våre første makaroner!
Makaron med kokosfyll
Disse blandet vi bærsaft i røra til, det ble ikke like vellykket.
Sjokolademakaron med kakaopulver i kjeksrøra og melkesjokolade i fyllet.
Sitronmakaron med gult fargepulver i kjeksrøra og sitronkrem. De ble litt myke etter en natt i kjøleskapet, vi prøver sitronfyll med hvit sjokolade neste gang.
Sitronmakaroner med hvit sjokolade og sitronskall og pistasjmakaroner med hvit sjokolade og hakkede pistasjnøtter. Veldig gode, men en halv teskje fargepulver er for mye. Skoldede mandler hjelper på kjeksfargen.

Med litt konditorfarge og forskjellig fyll kan man lage uendelig mange fargerike franske makaroner: vanilje, sjokolade, pistasj, jordbær, sitron, kaffesmak... A chacun son goût!

Ingredienser

Basisoppskrift til topp og bunn, til ca. 40 makaroner

 • 225 g melis
 • 125 g finmalte mandler
 • 100 g eggehviter (ca. 3,5 egg)
 • 25 g sukker


Fyll

Kokosfyll, holder til ca. 20 makaroner

 • 50 g kremfløte
 • 150 g hvit sjokolade
 • 20 g kokosmasse eller ferskraspet kokos om man har


Sitronfyll, holder til ca. 20 makaroner

 • 50 g kremfløte
 • 150 g hvit sjokolade
 • Revet skall av en sitron (smak deg frem)


Pistasjnøttfyll, holder til ca. 20 makaroner

 • 50 g kremfløte
 • 150 g hvit sjokolade
 • 20 g finhakkede pistasjnøtter


Sjokoladefyll, holder til ca. 20 makaroner

 • 50 g kremfløte
 • 150 g kokesjokolade eller melkesjokolade


Slik gjør du

Topp og bunn

 1. Bland malte mandler og melis med en stavmikser. Sikt blandingen.
 2. Stivpisk eggehvitene, når eggehvitene skummer tilsett sukkeret litt etter litt. Pisk det hele i ti munitter, marengsen skal være kompakt.
 3. Tilsett konditorfarge i marengsen dersom du skal ha farge på makaronene. Bruker du pulverfarge og ikke flytende konditorfarge blandes en teskje sammen med mandel og melis-blandingen i stedet. Husk å bruke nok farge da de mister litt farge når de stekes.
 4. Bland mandel og melis-blandingen forsiktig inn i marengsen. Brett fra bunnen til toppen og inn til midten. Blandingen skal ha en fast, men litt flytende konsistens.
 5. Dersom du ikke har et makaronbakebrett så tegn opp sirkler på et bakepapir ved hjelp av en femkroning. På et stekebrett, legg det tegnede bakepapiret under det du skal bruke til steking.
 6. Sprøyt ut makaroner på stekeplaten. Slå forsiktig platen i kjøkkenbenken slik at du får ut alle bobler. La de ustekte makaronene stå på benken i ca. 30 - 40 min.
 7. Vær forsiktig når du steker makaronene. Dette kan fort bli feil. De må ikke stekes for lenge eller på for høy varme. Stek makaronene midt i ovnen på ca. 140 grader i 10 til 12 minutter. Snu brettet etter fem minutter slik at alle kakene blir jevnt stekt (hvis du tør). Stek dem helst på dobbelplate, altså to brett oppå hverandre, for å få best mulig resultat.
 8. Når de er ferdigstekt, ta de ut av ovnen og legge bakepapiret på kjøkkenbenken. La makaronene avkjøles helt før du tar dem av bakepapiret.


Fyll

Kokosfyll - Sitronfyll - Pistasjnøttfyll

 1. Smelt sjokoladen i en kasserolle sammen med kremfløten.
 2. Når sjokoladen har smeltet, ta vekk kasserollen fra platen.
 3. Tilsett kokos, nøtter eller sitronsakll og la det avkjøles.

Sjokoladefyll

 1. I en kasserolle, kok opp kremfløten.
 2. Tilsett sjokoladen i biter og la det smelte. Pass på at det ikke er noen småbiter av sjokolade igjen.
 3. Avkjøl litt.


Montering

 1. Ta to og to like makaroner og sett dem sammen med riktig fyll.


Notat: Til vårt første forsøk hadde vi ikke konditorfarge og prøvde å få rødfarge ved å bruke saft av frosne bringebær. Det var ingen god ide. Saften av bærene ble nok for syrlig. Selv om de rosa makaronene så meget fine og lovende ut før steking, ble det fullstandig mislykket etter at de hadde vært i ovnen. Konklusjon: bruk konditorfarge eller lag makaroner au naturel.

Notat 2: Til forsøk nr. to hadde vi fått tak i indisk konditorfarge i pulverform. Litt skeptiske først, men det viste seg å fungere kjempefint til å sette farge på makaronkjeks.