En fridag

«You call yourself a labourer?» spurte huseieren litt spydig i går da jeg sa at vi skulle være hjemme hele dagen siden det var 1. mai, og derfor kunne vente på en mann som skulle komme og installere en gasslinje på kjøkkenet. Første gang India feiret Labour Day var i Chennai i 1923, og i dag er dette en offentlig helligdag. Så selv om vi ikke kan kvalifiseres som arbeidere i indisk forstand hadde vi fri og benyttet dagen på en forholdsvis effektiv og huslig måte.

Vi har testet ut en ny oppskrift på meget gode pannekaker, nemlig yoghurtpannekaker. Ypperlig til frokost dersom man liker den litt syrlige smaken. Vi har fylt opp frysen med hjemmelagede rundstykker som vi kan kose oss med til 17. mai. Og vi har pusset ned og penslet verandamøblene med utallige strøk olje slik at de tåler et år til i den indiske solen.

         

 Men mannen som i dag skulle komme tilbake og installere dette berømte røret som gjør at vi slipper å skaffe oss en gassylinder til matlagingen – noe som er nokså praktisk siden vi egentlig ikke er registrert som gasskjøpere på det lokale salgsbyrået og derfor må gå via vår eier som vi mistenker betaler noen ekstra penger til noen for å få gassylindere levert direkte til oss – dukket aldri opp. Kanskje var det fordi det er 1. mai og han også hadde fri? Og det skal vi være glade for. Det er ikke gitt i et land hvor mange arbeidere dessverre fortsatt kjemper for anstendige arbeidsvilkår og rettigheter vi ofte tar for gitt.

Dette innlegget ble publisert i Delhi. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *